SJUHÄRAD

Kvinna med svårt sjuk son riskerar att utvisas

1:50 min

En kvinna i Sjuhärad med en svårt muskelsjuk 11-årig son riskerar att utvisas. Hon flydde från Turkiet med sina barn, och säger att hennes make misshandlade henne och nekade den sjuke sonen vård.

Vecire Karaca kom från Turkiet till Sverige för ett år sen. Hon flydde från sin man, som hon säger misshandlade både henne och deras barn psykiskt och fysiskt. Dottern är 4 år, och sonen är 11.

Sonen har diagnosen Duchennes muskeldystrofi, en ovanlig och obotlig muskelsjukdom. Det gör att han sedan en tid tillbaka sitter i rullstol. Han behöver habilitering och vård, vård som Vecire menar att pappan inte gett sonen möjlighet till i Turkiet. Han berättar själv att han fått åka till sjukhuset för habilitering, men bara några gånger.

Maken hävdar i mail till Migrationsverket att det är riskfritt för Vecire att komma hem och att han längtar efter sina barn. Men Migrationsverket skriver i sin rapport att man tror på Vecires version av saken.

Trots det säger Migrationsverket att Vecire först måste försöka få hjälp från myndigheterna i Turkiet. Men hon säger att det inte går, och menar att maken är inflytelserik och har högt uppsatta vänner inom polisväsendet.

Det senaste avslaget fick familjen Karaca i slutet av september, trots intyg från psykolog om att både Vecire och sonen mår för dåligt. Hans sjukdomstillstånd riskerar dessutom att förvärras av stressen. Nu har de bara en vecka till på sig att överklaga, och med hjälp av hjälporganisationen Förenande liv söker de en ny advokat som kan ta åt sig fallet pro bono, alltså utan kostnad.

– Just nu är jag bara rädd och orolig, säger Vecire Karaca.