BECCS metoden

Biorecro: "Vi är ett slags klimatets sopgubbar"

3:58 min

(Publicerades första gången 2/10-13) Det finns faktiskt ett svenskt företag som säljer möjligheten att klimatkompensera genom att koldioxid från biomassa fångas in och pumpas ned i jorden. På fackspråk kallas det här för BECCS-teknik. Vi berättade om tekniken redan för tre år sen och Johan Bergendorff sökte upp Henrik Karlsson VD på Biorecro för att höra hur det går..

--Det går bra, men för långsamt (...) man behöver tio tusen gånger så många anläggningar.

– Vi samarbetar med ett antal anläggningar i USA och där har man redan nu börjat pumpa ner koldioxid i underjorden. Och i den största anläggningen i Illionois har det nu lagrats en halv miljon ton koldioxid. Det är ju väldigt mycket. Det kan man jämföra med att en svensk i sin konsumtion släpper ut tio ton koldioxid per år. Så det är alltså femtio tusen svenskars årliga utsläpp.

Men det här är en etanolfabrik i USA där man har nåt hål i närheten där man kan pumpa ner?

– Ja precis. Den ligger ute på prärien i USA och nu ska man dessutom bygga i andra delstater, tex i Kansas och North Dakota. Problemet är ju så klart att det går för långsamt och det är fortfarande alldeles för liten skala jämfört med utmaningen.

Vi talade om att det skulle behövas 500 till 1000 miljarder ton koldioxid, och ni har hittills pumpat ner 500 000 ton?

– Ja, det är hisnande tal. Man får ju också tänka på vilken tidsperiod det här är över. 500-1000 miljarder ton är över ett århundrade. Men fortfarande innebär det ju då 5 till 10 miljarder ton per år. Det är enorma mängder om man ska göra det under ett århundrade! Och längre perioder än så kan man inte vänta med det här för då hinner klimateffekterna sätta in, så att säga.

– Så man behöver 10 000 så många anläggningar och den absoluta mängden är en miljon gånger så mycket som det hittills pumpats ner. Så det är hisnande tal och en hisnande utmaning.

Vad är det som ska till då för att detta ska bli verklighet?

– En utmaning, och det är den vi på Biorecro arbetar med, det är att få till ett pris och få till en vilja att faktiskt städa upp utsläpp, ta bort utsläpp ur atmosfären med BECCCS tekniken. Och där har vi redan idag fått ett antal svenska företag att åta sig att städa bort sina utsläpp med vår klimatstädning.

Det måste alltså kosta ganska mycket att släppa ut koldioxid, det gör det inte idag, och desstuom måste man på något sätt få betalt för att man istället plockar ut koldioxid ur atmosfären?

– Ja, precis. Ungefär på samma sätt som man betalar för sophämtning. Ju mer sopor man producerar, desto mer måste man betala till sopgubbarna. Och vi är ett slags klimatets sopgubbar som städar upp koldioxid efter de som vill få städat.

Men har ni en massa konkurrenter?

– Konstigt nog är det väldigt svårt att göra det här eftersom det är så många olika delar som måste ihop, så vi har faktiskt inte en enda konkurrent i hela världen idag.

Men det låter ju helt omöjligt. Det låter ju som att det här kan ju inte gå. Om det finns ett enda bolag såvitt du vet, nämligen ni, i hela världen. Och ni är ju fortfarande på en väldigt blygsam nivå. Det verkar inte finnas någon realism att man ska kunna nå den här skalan tillräckligt fort det här århundradet?

– Det är väldigt lätt att tappa hoppet när man jobbar med klimatfrågan. Men vad det handlar om är ju att man måste börja någon stans och allting börjar ju i liten skala och växer ju sen.

– Vår utmaning nu är att växa och inspirera andra att haka på det här tåget som BECCCS innebär, en möjlighet som faktiskt innebär inte bara att vi kan minska utsläppen, utan vända hela utvecklingen.

– Så upp och hoppa är väl min uppmaning till alla som sitter och lyssnar nu. Nu gäller det att jobba på och dra sitt strå till stacken.