99-åring vill till äldreboende - kommun säger nej

5:38 min

Det har blåst upp till storm i media kring 99-årige Tärnsjöbon Melker Norgren som bor ensam i sitt hus med sovrum och toalett på övervåningen, och som vill komma till ett äldreboende. Men Heby kommun säger nej, och menar att Melker ska bo kvar hemma med hjälp av hemtjänsten - och en toaletthink i vardagsrummet.

Dottern Eva och sonen Bosse Norgren säger att de inte hört något från Heby kommun sedan det blåste upp till storm i medierna.

– Nej, det enda vi hört från dem är ju det som stått i tidningen om att ordföranden i beredningen skulle kunna tänka sig att ha det såhär om hon var tvungen, säger Bosse Norgren.

Bosse Norgrens 99-årige pappa, Melker Norgren i Tärnsjö, Heby, får inget äldreboende. Två gånger har förvaltningsrätten gett Heby kommun rätt när de avslog ansökan. Nu har Melker Norgren hemtjänst, och ska göra sina behov i en toahink i vardagsrummet.

Margareta Gadde-Jennische (M) är ordförande för beredningen för äldre- och omsorgsfrågor i Heby kommun, och den som är ansvarig för beslutet. Till P4 Uppland säger hon att man inte bara kan titta på ålder.

– Det låter så enkelt med ålder men var ska man dra gränsen? Jag tycker det är svårt för då kanske vi har 75-åringar som får stroke och 60-åringar som har en svår demens som inte klarar sig själva. Det är professionella biståndshandläggare som gör det här, det här ska vara rättssäkert.

Sala Allehanda har skrivit en hel del om Melkers situation och i onsdags tog Aftonbladet upp historien. Genast blåste det upp till storm och fler medier hakade på.

Sonen Bosse Norgren i Tärnsjö berättar att de hoppas på att all uppmärksamhet ska leda till en förändring.

– Vi har ju pratat om vi ska söka något åt pappa där Eva bor i Linköping, för där verkar det lättare, men samtidigt tycker jag att man inte ska behvöa flytta när man är så gammal som pappa.