Drogsajt stängd av FBI

7:32 min

Sajten Silk Road har gjort sig känd som meckat för droghandel på internet. Inatt stängdes sidan ner av FBI.

Silk Road har fungerat som marknadsplats för allt ifrån herion, cannabis och andra förbjudna preparat och sidans grundare, som kallar sig Dread Pirate Roberts, har sedan en tid tillbaka jagats av FBI. Inatt stängdes sidan och FBI har också gripit grundaren som nu misstänks för narkotikahandel, pengatvätt och datahacking.

Marcus Jerräng, nyhetschef på Computer Sweden, berättar att Silk Road använde krypteringsstjänsten Tor, en tjänst som gör att internettrafiken blir anonym. På så vis kunde både säljare och köpare förbli anonyma och därmed köpa och sälja vad som helst utan att synas.

– Det såg ut som vilken sida som helst som säljer saker och ting. Men skillnaden var att det som såldes här var allt från droger till lönnmördare, säger Marcus Jerräng.

Anna Björkegren, chef för polisens internetspaningsgruppen kommenterar också Silk Road:

– Det är postivt att även om personer gömmer sig bakom Tor kan de åka fast. Silk Road är en av de största sajterna i dagsläget. Jag vet ännu inte vad nedstängningen kommer att ge polisen för något, och i nuläget kan jag inte svara på vad vi ska göra med detta. Det pågår ständigt ett arbete för att komma åt de som köper och säljer för att kunna sätta fast de som begår brottslighet, säger Anna Björkegren.