Mer D-vitamin rekommenderas

3:26 min

Vuxna bör äta mer D-vitaminer än vad som tidigare rekommenderats. Det är en av nyheterna i de nya nordiska näringsrekommendationer som presenteras i Köpenhamn i dag.

Livsmedelsverket kommer utifrån de nya rekommendationerna utarbeta nya kostråd, ett arbete som nu ska inledas.

De nya nordiska rekommendationerna är att vuxna bör få i sig tio mikrogram per dag − en dos som tidigare endast gällde små barn, gravida och äldre. Rekommendationen till äldre höjs till 20 mikrogram.

– Bakgrunden är ny forskning som visar på positiva effekter av D-vitamin, säger Irene Mattisson vid Livsmedelsverket till Göteborgs-Posten.

D-vitamin får vi i oss via solljus, fet fisk, ägg och kött.

Ett hundratal forskare har deltagit

Ett hundratal forskare, framför allt från de nordiska länderna, har gjort systematiska litterturgenomgångar för att få en överblick över det aktuella vetenskapsläget när det gäller samband mellan kost och hälsa.

Senast en sådan nordisk uppdatering gjordes var 2004.

Rekommendationerna blir sedan utgångspunkt för myndigheternas fortsatta arbete kring kostfrågor i de nordiska länderna.

– Det som presenteras i dag är jätteviktigt. Detta blir ett underlag för kostråd i de nordiska länderna, kriterier för nyckelhålsmärkning och för livsmedelspolitiken i stort, säger Irene Mattisson, biträdande chef för Livsmedelsverkets avdelning för risk- och nyttovärdering, till TT.

Mer grönsaker, mindre socker

De nya riktlinjerna innebär att vi ska äta mer fullkorn, grönsaker, frukt och bär som tillför vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer, men ger lite energi i förhållande till volymen. Det gör det lättare att hålla vikten och minskar risken för diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Vi bör äta mer fisk, för fettsyrornas skull och för att tillföra D-vitamin, jod och selen. Däremot bör vi minska intaget av salt och socker, återigen för att förebygga hjärtkärlsjukdomar, övervikt och fetma.

Med andra ord: mindre läsk, godis, glass, snacks och kakor.

TT