Vetlanda

Flera försäljare lurade dement kvinna

5:01 min

All telefonförsäljning borde förbjudas. Det tycker Anna i Vetlanda efter att hennes demenssjuka mamma blivit uppringd på sitt korttidsboende och sedan fått hem olika räkningar.

– Jag tycker att det är så fruktansvärt oförskämt att ringa till en patienttelefon. Människor som har det är en utsatt grupp och det behöver man varken vara gammal eller demenssjuk för att vara. I sjukdomstillstånd är du allltid utsatt, säger Anna.

För några dagar sedan hittade Anna ett antal räkningar och påminnelser i brevlådan hemma hos sin demenssjuka mamma. Det gällde lotter och en tidningsprenumeration som skulle betalats för flera månader sen.

Det var när Anna såg att räkningarna var eftersända till mammans nya adress på det korttidsboende i Vetlanda som mamman bodde på i våras som hon insåg att telefonförsäljare hade ringt på mammans patienttelefon och sålt lotterna å prenumerationen till henne.

– Jag är en person som blir väldigt arg och tar tag i saker, så jag ringde dem. Jag fick strida en hel dag för det, hade jag inte tagit tag i det hade det kunnat gå hur långt som helst.

Vad fick du för reaktion från bolagen när du pratade med dem?

– Tidningsbolaget mest humana, de bryter allt och ska inte ringa igen. Men lotteriföretaget däremot menade att det är sådant som händer, säger Anna.

 På Konsumentverket rasar det in anmälningar som rör just telefonförsäljning.

– Under 2012 rörde var sjätte anmälan just den typen av marknadsföring och det rör sig om ca 1200-1400 anmälningar totalt, säger Anna Lindberg, jurist på Konsumentverket.

Ser ni hur många som rör äldre personer?

– Vi har ingen statistik för åldersgrupper, däremot har vi märkt en ökning av äldre när vi går igenom anmälningar, att man riktar sig mer mot de konsumenterna.

– Vi har fått upprättelse nu, men eftersom det tagit tre månader så undrar jag vad mer som kommer. Är det fler som ringt? Varje gång jag besöker min mamma tänker jag "jaha, vad ska jag hitta den här gången?", avslutar Anna.