Minister avgick efter lägenhetsskandal

Uppdaterad 21:45
Frankrikes finansminister Hervé Gaymard avgick på fredagen som en följd av en lägenhetsskandal. Det handlar om en lyxlägenhet som han hyrt på den franska statens bekostnad. Han ersätts med Thierry Breton, chef för telejätten France Telecom.

Det var lyxbostaden, etagelägenheten på 600 kvadratmeter i Paris flottaste kvarter med en hyra på drygt 130 000 kronor i månaden bekostad av skattebetalarna, som fick finansministern Hervé Gaymard på fall.

Den 44-årige politikern, utvald av president Chirac, fick bara fyra månader på sin post, innan han avgick.

Lyxbostaden med inbyggt gym bekostad av staten rimmade illa med de hårda besparingsprogram, som den franska regeringen genomdriver för eurosamarbetet och som får fransmännen ut i strejker och demonstrationer varje vecka.

Den franska regeringen har dessutom blivit alltmer orolig för att fransmännen ska börja blanda ihop sin ilska över besparingarna med folkomröstningen om EU-författningen och rösta nej av inrikespolitiska skäl, och försöker därför nu driva på tempot i folkomröstningsprocessen.

Lägenhetsskandalen kom därför som ett ovidkommande och onödigt besvärande moment för regeringen. Premiärminister Raffarin sa på torsdagen att finansminister Hervé Gaymard måste förklara sig och därmed så öppnades luckan.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se