Katitzi-utställning till Ungern

0:24 min

Författaren Katarina Tainkons böcker om den romska flickan Katitzi blev en utställning på Tensta konsthall förra året. Nu kommer den utställningen också att visas på ett galleri i Budapest där man ska lyfta fram Katarina Taikons författarskap och arbete för romers lika rättigheter. Ett arbete som är extra viktigt i Ungern idag, säger Timea Junghaus som är chef och grundare av Gallery8.

- I Ungern har romerna inte möjlighet att representera sig själva. Vi har inga kulturhus och vi har inget stöd för att göra utställningar om romsk kultur. Därför är Katitsi-utställningen väldigt viktigt för romska aktivister och ungerska akademiker som jobbar med romers rättigheter och inte allra minst för romerna själva, säger Timea Junghaus som är chef och grundare till Galleri 8 där utställningen visas. Kurator för Katitzi-utställningen i Ungern är Veronka Vaspál, och den invigs nästa vecka.

Utställningen kommer framför allt att visas i ett romskt bostadsområde och med på vernissagen är Katarina Taikons dotter Angelica Ström och journalisten Lawen Mohtadi, som skrivit Den dag jag blir fri, en bok om Katarina Taikon.