Tyska regeringssamtal inleds

2:23 min

Två veckor efter det tyska valet har de valvinnande Kristdemokraterna CDU/CSU  i dag inlett samtal med det största oppositionspartiet Socialdemokratiska SPD.

Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling medverkade i dagens Luncheko.

På vilken nivå förs de här samtalen?

– Det här handlar ju om att bilda en ny tysk regering med Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Då sker samtalen på allra högsta nivå. Angela Merkel från CDU och Socialdemokraternas partiledning med Sigmar Gabriel i spetsen deltar, men även Hannelore Kraft regeringschef i den befolkningsmässigt största delstaten Nordrhein-Westfalen deltar. Totalt 21 person deltar i detta inledande samtal. Det är ovanligt många och det visar på allvaret. "Världen tittar på", sa Merkel i går med allvar i rösten.

Vad väntas bli resultatet?

– Det kanske inte blir något konkret resultat i dag, man har kallat det inledadande sonderingssamtal. Men jag tror ändå att vi framåt eftermiddagen- kvällen får en fingervisning om att partierna vill bilda en regering. I dag handlar det ändå mer om sondering kring de viktigaste frågorna som finns att lösa än att hitta ett färdigt resultat. Går man in i förhandling så tar det ändå väldigt lång tid, kanske en månad, innan vi har en regering på plats. 

Inom det socialdemokratiska partiet finns ett motstånd mot att samarbeta med Merkels parti kristdemokraterna. Vilka är socialdemokraternas krav för att sitta med i en regering?

– De kommer ha hårda krav för det finns framför allt inom vänsterflygeln  och kanske lite längre ner i partiet ett motstånd mot det här. Man kommer kräva en införd minimilön, man kommer kräva rejält betalt för ett kristdemokratiskt vårdnadsbidrag, kanske också någon skattehöjning. Man ska veta det att blir det ett koalitionsförslag så ska hela SPD rösta om det. Partiledningen vet att om man inte får igenom ett färdigt koalitionsförslag så kan man lika gärna avgå. Så att det är mycket som står på spel inom det Socialdemokratiska partiet också.

Ekot