SOCIALT ENGAGEMANG

Kenyaresan blev starten på Marias engagemang

5:07 min

För åtta år sedan fick Maria Börjesson från Ulricehamn frågan om att följa med till den lilla staden Voi i Kenya för att hjälpa utsatta och ofta hiv-smittade barn i området. Nu har hon varit där sex gånger och blivit en viktig del av Ulricehamns Voiprojektet.

Maria Börjesson arbetar som vårdenhetschef vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. 2005 var första gången som hon besökte Voi, en liten stad som ligger mellan Nairobi och Mombasa, i Kenya. Byn är utsatt för HIV och Aids och där finns många föräldralösa barn. Hittills har Maria Börjesson varit med på sex resor, andra från Voi-projektet reser till Kenya flera gånger varje år.

- Jag fick frågan om att följa med till Kenya när mina barn var fyra och sex år gamla och tänkte att det kunde jag nog inte göra, men jag ångrar inte att jag reste med, säger Maria Börjesson till P4 Sjuhärad.

- När man är på plats ser man att saker och ting händer, säger Maria Börjesson.

En av de saker som etsats sig fast i Maria Börjsessons minne är mötet med en 15-årig flicka i Kenya. Flickan hade epelepsi, hon hade ramlat i elden och fått amputera sitt ena ben. Flickan kunde inte gå i skolan och kunde inte hjälpa till så mycket i byn. Voi-projektet gick in och hjälpte henne med protes och mediciner mot epelepsin. Idag har flickan fått ett nytt liv.

- När jag kom tillbaks två år senare, då kom hon emot oss, utan kryckor, rak i ryggen och ett leende i hela ansiktet. Det leendet kommer jag inte att glömma, säger Maria Börjesson till P4 Sjuhärad.