Mobiler skyddar tjuvar

1:53 min

Svensk handel har fått problem med telefoner som stoppar butikers larm. P3 Nyheter testade Samsung och Iphone i fyra butiker i Växjö. I samtliga fall kunde vi gå ut med varorna - trots att larmen satt kvar.

– Vid några tillfällen har man lyckats använda mobiltelefoner för att störa ut de larmetiketter som vi använder i handeln mot stölder och snatterier, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Vi har testat Samsung och Iphone i fyra butiker i Växjö och i samtliga butiker slog telefonerna ut larmen. Vi gjorde inte några intervjuer med de anställda och ansvariga eftersom att det är för känsligt, men man blev förvånad över att det var så enkelt. 

Per Geijer på Svensk handel säger att deras medlemmar har haft personer i butiken som har testat att stjäla på det här sättet.

– Vi har haft medlemmar som har upptäckt personer som testat den här metoden. Eftersom att det är en väldigt osäker metod så vill man ofta testa hur det fungerar, man står i närheten av larmbågarna och försöker störa ut etiketterna. Det lyckas ibland och ibland inte. Så vi har fått mer indikationer på testerna än regelrätta stölder. Men sedan gör vi egna tester så att vi vet ungefär hur lätt eller svårt det är att använda den här metoden.

Det finns det som är att betraktas som brottsverktyg, till exempel tänger för att ta bort larmet eller speciella avtagare för att få bort larmet. Men att mobilen skulle ses som ett brottsverktyg i dag är en svår fråga:

– Det är nog långsökt att bärandet av en mobiltelefon skulle ses som att man bär på ett brottsverktyg. Däremot användandet av en mobiltelefon kanske man borde få prövat i så fall, säger Per Geijer.

Apple har avböjt att kommentera det här.