Väljaropinion ett år före valet: Skillnaden mellan blocken ökar

2:20 min

Skillnaden mellan de politiska blocken fortsätter att öka och de rödgröna partierna har nu över 50 procent av väljarstödet. Det visar svensk väljaropinion, den sammanvägning av opinionsmätningar som Novus gör för Ekot.

Mätningen avser september, alltså precis ett år före valet.

De rödgröna partierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 50,3 procent av väljarstödet i den här sammanvägningen, det enda parti av de rödgröna som faktiskt visar en viss uppgång är Socialdemokraterna.

Senast de rödgröna partierna hade egen majoritet i de här mätningarna var i april 2012, då var det en högst tillfällig uppgång.

Men Mikael Gilljam, som är professor i statsvetenskap, tror att det kommer att bli närmare mellan blocken ju närmare valet vi kommer:

– Jag tror att man kan säga att det finns en mellanvalsjournalistik där regeringens politik står i fokus. Den kritiseras av journalister och av oppositionen, säger han.

– När vi kommer in i valrörelsen blir journalistiken helt annorlunda. Alla partier vägs och mäts på samma sätt. Lite paradoxalt nog skulle man kunna säga att det rödgröna blocket borde ställa in sin strategi på att de kommer att förlora en del väljare och sympatisörer fram till valet, säger Mikael Gilljam.

Allianspartierna får tillsammans 39,1 procent vilket är mindre än förra månaden. Det är bara Kristdemokraterna som visar en högst marginell uppgång av de borgerliga partierna.

Det mest positiva för Moderaterna är att partiet inte backar. Centern hamnar återigen på sin lägsta siffra sedan Novus började göra de här sammanställningarna efter valet 2010, 3.6 procent.

Men Mikael Gilljam tror inte att Centern åker ur riksdagen:

– Mitt tips är att alla kommer in. Förra gången slogs det nytt rekord i taktikröstning och allting talar för att det kommer att bli något liknande i det här valet.

Sverigedemokraterna är nu nästan lika stora som Folkpartiet och Centern tillsammans. 

– När de två blocken ska fundera på att bilda regering måste man nog tänka in hur man ska hantera Sverigedemokraterna. De ligger så långt över spärren nu, säger Mikael Gilljam.

Katarina Helmerson, Ekot
katarina.helmerson@sverigesradio.se