USA:s budgetbråk stoppar forskning

5:18 min

NASA håller stängt på grund av uppehåll i statlig finansiering. Det är svaret man får när man försöker ringa till amerikanska rymdflygstyrelsen NASA. Sedan i tisdags så ligger nästan all statlig verksamhet nere i USA, efter att republikaner och demokrater inte kunnat enas om budgeten. 800 000 statligt anställda har hemlovats och det här drabbar även amerikansk forskning. Stora statliga forskningsinstitut och forskningsanläggningar har helt eller delvis tvingats stänga.

Vi kan inte ta ditt samtal förrän regeringen ger oss mer pengar är hälsningsfrasen på många telefonsvarare i USA nu. Ta NASA som exempel, där ligger just nu all icke-nödvändig verksamhet nere, de enda som jobbar är dom som övervakar rymdstationen ISS. Ett stort orosmoln är Mars-sonden Maven som är planerad för uppskjutning i november i år. Där pågick så sent som i måndags förberedelserna för fullt, men uppskjutningen riskerar nu att försenas med 3 år. Anlednignnen är att sonden måste skjutas upp när Mars och jorden befinner sig i en viss position till varandra, ett så kallat launch window. Nästa kommer först 2016.

Inte heller på National Institutes of Health svarar någon. Det här är världens största finansiär av biomedicinsk forskning och där ligger nu allt arbete nere, förutom kliniska studier på patienter och underhåll av tiotusentals försöksdjur. Vi kan bara ta emot samtal som handlar om akuta patientärenden, säger telefonsvararen.

Bråket i Washington handlar om att republikanerna försöker förhala president Obamas sjukvårdsreform. Utan en budgetuppgörelse så kan inte pengar betalas ut till statlig verksamhet. Bland annat har alla nationalparker stängt, liksom den zoologiska trädgården i Washington DC. Alla forskningsinstitut som finansieras med federala pengar drabbas. Flera håller flaggan högt och håller öppet iallafall ett par veckor till, tack vare undanstoppade pengareserver. På AAAS, världens största sammanslutning av forskare arbetar man som vanligt eftersom organisationen är privat finansierad, men en konferens har man tvingats ställain eftersom flera inbjudna är statligt avlönade forskare.

– Många forskare är arga och frustrerade, och ser sig själva som oskyldiga offer i en politisk strid, säger Joanne Carney på AAAS.

Redan i mars i år drabbades amerikansk forskning av ett hårt slag när de statliga anslagen skars ner kraftigt. Det ledde bland annat till att forskare som redan tilldelats stipendier tvingades lämna tillbaka dessa retroaktivt. Nu kan det alltså bli ännu värre. Risken är att stoppet också för med sig ökade kostnader. Ett exempel på det är Mars-sonden Maven.

– En rymdsond är inget man stoppar in i garaget i några år, säger Joanne Carney.

Enligt branschsajter kan en försenad uppskjutning medföra merkostnader i storleksordningen 100 miljoner kronor och det bara för ett enda projekt.

Joanne Carney menar att om det här fortsätter och upprepas under kommande år - så kommer det att ge bestående skador på hastigheten för vetenskapliga genombrott i USA.

– Forskning är inget som man kan stänga av och på - utan kräver stabilitet. Nu har vi slagit till bromsen för amerikanska upptäckter, säger Joanne Carney.