Norrbotten

Varnar för snabba köp på Facebook

1:32 min

Allt fler handlar på internet. Under årets andra kvartal växte e-handelsmarknaden med 19 %. Det blir också vanligare att sälja saker privat via sociala medier. I de flesta av Norrbottens kommuner pågår den typen av köp- och säljmarknad.

Handeln i webbutiker ökar, men det blir också allt vanligare att privatpersoner köper och säljer varor via bytes-, köpes- och säljes-sidor på sociala medier. Majoriteten av alla kommuner i Norrbotten har en sådan sida, till exempel på Facebook.

Handeln går till så att man lägger ut en vara och antingen sätter säljaren ett fast pris eller så är det budgivning på varan som slutar vid en bestämd tid.

Den här typen av handel kan gå väldigt fort, vilket gör att köparens kontroll av varan inte alltid blir av och enligt konsumentvägledaren Johan Sundberg kan detta innebära problem, och han varnar för att den här typen av handel kan gå för fort.

– Vi är lite för bekväma och åker inte och tittar på produkten eller tjänsten. Det finns många bedragare och det gäller att vara uppmärksam, säger Johan Sundberg.

Johan Sundberg säger också att han tror att den här typen av handel mellan privatpersoner är en trend som är här för att stanna, men tillägger att man måste kontrollera det man köper.