BROTT OCH STRAFF

Hurricanes MC ger upp kamp om öl och cider

1:44 min

I veckan beslutade Justitiekanslern JK att inte ge någon ersättning till Boråsklubben Hurricanes MC för öl och cider som polisen ska ha hällt ut i samband med en utredning.

Klubben har fört en tre och ett halvt år lång kamp mot polis och åklagare men i och med JK:s beslut ger de upp.

Gunnar Lönn var klubbens president när polisen plötsligt slog till och lade beslag på deras alkohol:

--Det är beklämmnade, jag skulle vilja se dem göra samma sak på Borås Golfklubb eller Rotary eller något, men det skulle de så klart inte, de skulle vara mycket mer noggranna, säger Gunnar Lönn.

Bakgrunden är inte helt okomplicerad men det Hurricane MC skrivit i sin anmälan till JK är ungefär det här:

I samband med att polisen gjorde ett tillslag mot ett garage som låg granne med Hurricanes klubblokal valde polisen även att slå till mot klubblokalen.

Garaget intill klubben tillhörde inte Hurricanes utan en medlem i klubben som polisen haft under uppsikt för att ha smugglat in alkohol från Tyskland, och som sedan också dömdes för det.

Anledningen till att polisen även slog till mot Hurricanes klubblokal var att en medlem setts bära in alkohol från garaget till klubblokalen.

Men i samband med tillslaget mot klubblokalen lade polisen inte bara beslag på de flak medlemmen burit in i lokalen utan även annan annan öl och cider som fanns därinne.

Enligt Gunnar Lönn är den inköpt på Systemet på Knalleland och i polisens beslagsprotokoll framgår att i alla fall att en stor del av beslaget är öl och cider tillverkad i Sverige.

Efter att Hurricanes klagat beslutade åklagaren att häva hela beslaget eftersom det var oklart vilken alkohol som tillhört vem.

Det var bara det att då ska polisen redan ha hällt ut den del som tillhörde MC-klubben.

Och eftersom den alkoholen inte var del av utredningen har Hurricanes bett att få betalt för sin öl och cider.

Men JK underkänner Hurricanes krav eftersom de anser att klubben inte lyckats reda ut turerna på ett övertygande sätt i sin anmälan:

– Vi kan inte göra mycket mer, för vår del är det här avslutat nu, det är bara att konstatera att vi har blivit rånade av staten, ivrigt påhejade av polis och åklagare, säger Gunnar Lönn.