Partikamrat pressar Cameron om EU-omröstning

1:12 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron råkat ut för ett bakhåll. En av parlamentsledamöterna inom Camerons parti, konservativa Tories, kräver i dag att britterna ska få folkomrösta om att lämna EU redan om ett år.

Motionen ska lämnas på parlamentets bord i morgon och uppges ha stöd också av ledamöter från oppositionspartiet Labour.

Det är Tories ledamot från Windsor, Adam Afriye, som i en debattartikel på en helsida i tidningen Mail on Sunday förklarar att han i morgon ska lämna in en motion till parlamentet om en folkomröstning om EU-medlemskapet redan nästa år.

Därmed ställer han till stora politiska problem för premiärminister Cameron, som har satsat sin politiska prestige på att utlova en folkomröstning, fast först år 2017, efter nästa val, och efter att Storbritannien ska ha förhandlat fram nya villkor för medlemskapet.

Folk tror inte på det löftet. De tror att det bara är ett sätt att skjuta problemet framför sig, skriver Afriye i debattartikeln. Han säger också att en folkomröstning så snart, skulle tvinga fram snabba omförhandlingar om villkoren.

Enligt tidningen Sunday Times, har motionen om en folkomröstning stöd över partigränserna.

Omkring 80 personer har ställt sig bakom motionen. Däribland flera namnkunniga representanter för oppositionspartiet Labour.

Till och med datumet för folkomröstningen finns med: den 23 oktober nästa år. Det är årsdagen av inledningen av slaget vid el Alamein, då den brittiska armén till sist besegrade de tyska pansartrupperna.

Staffan Sonning, London
staffan.sonning@sverigesradio.se