Italiensk lag stoppade räddning på Lampedusa

2:55 min

Antalet döda i fartygskatastrofen på den italienska ön Lampedusa stiger nu, sedan bärgningen av kroppar kunde återupptas i går eftermiddag. 200 människor har konstaterats döda. Samtidigt kommer allt fler uppgifter som pekar på att många kanske kunde ha undkommit döden.

En svenskeritrean, som vi kallar Samir, är på Lampedusa för att leta efter sin bror. I går eftermiddag fick han komma in på mottagningscentret och titta på fotografierna av de döda som hittills har bärgats. Han kom ut ledsen och besviken.

– Det betyder att han är med dem som ligger i vattnet, säger han.

Samir är själv mycket rädd för havet efter sin egen färd över Medelhavet. Tankarna på att hans bror är fast därute snurrar hela tiden i hans i huvud, säger han.

Några eritreaner som överlevde vet att de såg hans bror, men inte på däck.

– Som jag förstår det har han varit inne. Och de som var där hade inte möjligheten att komma ut, säger Samir.

Samir fick också veta att fartyg hade cirklat kring den förlista flyktingbåten utan att hjälpa till. Samma bild ger två överlevande som vi möter inne på huvudgatan.

– Vår båt fick motorstopp i mörkret vid fyratiden på morgonen och det kom ett stort fartyg med många upplysta fönster, som gjorde ett varv runt vår båt, berättar Awet och ritar en cirkel i luften med pekfingret.

– Det kom även en annan båt nära oss, men alla gav sig iväg, fortsätter den unge eritreanen.

Han berättar hur de skrek, blinkade med ficklampor och att någon sedan tände eld på en filt för att de skulle synas, innan båten kantrade.

Fiskarna på Lampedusa är upprörda. En vithårig pensionerad fiskare spottar åt lagen som gör att fiskare kan straffas om de undsätter misstänkta illegala invandrare i sjönöd.

Lagen kom till år 2002 under Berlusconi-regeringen, och fick namn efter två främlingsfientliga högerpolitiker, Lega Nords dåvarande ledare Bossi och Nationella Alliansens Fini.

I går sa den nuvarande integrationsministern Cécile Kyenge, på besök på Lampedusa, att lagen måste ändras och anpassas till att invandringen ser annorlunda ut i dag. Människor flyr krig och behöver skydd, säger hon.

Samir är skakad över vad han hör. Hans bror lever inte längre.

Samirs mamma har bett honom vänta, så att hon får hem en kista och kan hedra sin son med begravning.

Alice Petrén, Lampedusa
alice.petren@sverigesradio.se