"Alliansen hade pluggat välfärdsargument"

Under hösten har diskussionen kantrat från skatt till välfärd och den nya vinden slog igenom på allvar i partiledardebatten. Alliansledarna hade pluggat välfärdsargument och slungade siffror om sina stora satsningar mot oppositionen, skriver Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg om kvällens partiledardebatt.

Socialminister Hägglund kritiserade landstingen för att skapa för få vårdplatser, samtidigt som han berömde sina egna satsningar. Utbildningsminister Jan Björklund fortsatte hävda att skolan blir bättre om staten får bestämma i stället för kommunerna. Och Fredrik Reinfeldt hade en liknande ansats när det kom till brott och straff. Enligt Reinfeldt har han skärpt straffen, men blivit motarbetad av domstolarna.

De som kritiserat statsministern för att vara tråkig och oengagerad bör ha kvicknat till under debatten. Fredrik Reinfeldt var kraftigt laddad och bröt gärna in på andras repliker, särskilt Stefan Löfvens. Omvänt fick de som tidigare uppskattat Reinfeldts stil för att vara lugn på ett statsmannamässigt vis se en ny sida av Moderatledaren.

De svaga opinionssiffrorna har sporrat Alliansledarna att höja tonläget och oppositionen verkade en smula överrumplad av regeringsfolkets starka engagemang och hårda attacker.

De rödgröna fortsatte på det spår de åkt på ett tag: Att beskriva en regering som inte har några andra idéer än att sänka skatter. Att göda den debatt som säger att Alliansen är tröttkörd. Och den senaste tidens opinionssiffror har troligen övertygat Socialdemokraterna om att de valt rätt taktik. Väljarna har ledsnat och vill byta regering, tycks de resonera. Nu gäller det bara att inte riskera det kommande maktövertagandet  genom att komma med nya eller alltför profilerade förslag.

Att de rödgröna med Sverigedemorkaternas hjälp håller på att stoppa skattesänkningen för dem som betalar statlig skatt tog oväntat lite plats i debatten. Det är bara Folkpartiet som vill ta fighten för att de som tjänar över 36 000 i månaden ska få en större skattesänkning. Statsministern håller sig till jobbskatteavdraget.

När det kom till asylpolitiken enades Stefan Löfven med Fredrik Reinfeldt om att den inte ska göras mer generös än i dag. En klassisk blocköverskridande allians som bestått i decennier.

Höstens viktigaste partiledardebatt innehöll inga nya förslag och inga nya argument men en helt ny energi från regeringssidan. I Agenda hördes en kvartett som verkar sporras av svaga opinionssiffror.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sverigesradio.se