Intensivt under partiledarnas direktsända debatt

1:28 min

Kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda blev intensiv och stundtals var inläggen irriterade mellan framför allt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

– Jag valde jobben som nummer ett på dagordningen när jag blev partiledare. Jag gjorde det för att jag hatar arbetslöshet, sa Stefan Löfven under debatten.

– Jag har sett den på det egna företaget vid neddragningar, jag har sett den när det företag som jag jobbade på blev nedlagt, fortsatte Löfven.

– Jag lärde mig att hata någonting som är ännu värre, nämligen utanförskap. Att inte ens få synas, att inte ens få erkännas vara arbetslös, kontrade Fredrik Reinfeldt.

– När jag tillträdde som statsminister 2006 hade Sverige 555 000 förtidspensionärer. Merparten av dem hade arbetsförmåga. Nu är de nere tack vare denna regering i 365 000, fortsatte Reinfeldt.

Två timmars partiledardebatt var det, och många ämnen avhandlades. Sjukvård, jobb, skatter, klimatfrågan, flyktingpolitiken, skolan och brottsligheten var rubrikerna.

Några nya besked fick vi inte, men det märktes på tonen att valet närmar sig.

När nu alla partier har lämnat in sina budgetförslag för nästa år anklagade Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven varandra för att inte ens ha läst Socialdemokraternas budgetförslag.

– Jag har läst din motion, Stefan Löfven, sa Fredrik Reinfeldt.

– Ni har försökt framställa för svenska folket att ni ska trolla bort arbetslösheten, nu har vi svart på vitt vad ni menar: Ni ska byta namn på åtgärder och bygga ut massvis med platser som ni finansierar med kraftiga skatter.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt bröt in:

– Jag tror att jag förstår varför de borgerliga partierna här inte vill prata om sin egen politik, utan hellre om Socialdemokraternas, därför att eran politik har misslyckats i sju år, sa han.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sverigesradio.se