Skuldsatta bolag tog hem kontrakt på asylboende

2:17 min

Flera av de företag som Migrationsverket har godkänt för att få öppna tillfälliga asylboenden har betalningsanmärkningar. Ett företag har betalningsanmärkningar på flera miljoner kronor.

Lars Fagerström, som är styrelseledamot i Flyktinggruppernas riksråd, har själv sett hur en dåligt skött ekonomi kan drabba ett flyktingboende.

– Det funkade inte bra. Migrationsverket betalar rätt bra för rätt undermåliga boenden. Ligger man taskigt till är det väl jättetacksamt, och då lägger man pengarna hellre på egna gamla skulder än på ett bra boende för de asylsökande, säger han.

Migrationsverket behöver fler tillfälliga boenden för asylsökande och har nyligen gjort klart en landsomfattande upphandling av  över 100 anläggningar.

Men vem som helst får inte starta ett flyktingboende. Migrationsverket kräver bland annat att "leverantören ska vara ett välskött företag med sund och stabil ekonomi".

Ekot har granskat alla bolag som fått ja från Migrationsverket.

Två av bolagen har betalningsanmärkningar på mer än 50 000 kronor, tre har betalningsanmärkningar på mer än 100 000.

Av dem har två bolag betalningsanmärkningar på över en miljon kronor.

Även medlemmar av bolagens styrelser har betalningsanmärkningar på hundratusentals kronor.

Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, tycker att styrelseledamöternas privata  betalningsanmärkningar har betydelse även för bolaget.

– Vad är det som säger att de kan sköta en företagsekonomi bättre än sin egen personliga ekonomi? Det har en ganska nära koppling, säger Roland Sigbladh.

– Privatpersoner får man överhuvudtaget inte beakta vid den här prövningen, säger Björn Andrén, upphandlings- och inköpsstrateg på Migrationsverket.

– Bolaget som sådant, de fallen har vi gått igenom med en jurist fall för fall. Sedan kan det vara så att det här görs vid en tidpunkt när vi kvalificerar anbuden och det kan ha tillkommit efteråt.

Upphandlingen har överklagats men om behovet av bostäder blir för stort kan Migrationsverket ändå teckna avtal med bolagen.

Flyktingboendena kan vara allt från campingplatser till rum på herrgårdar som Migrationsverket hyr för skattemedel.

Priserna varierar mellan 2 100 och 10 500 kronor per person och månad.

Sveriges Radio har tidigare berättat om undermåliga flyktingboenden.

Flera av boendena som Migrationsverket nu upphandlat har tidigare kritiserats för bristande kvalitet.

I ett fall har flyktingar levt i rum med mögel.

– Vi kommer genom besiktningar att säkerställa att boendemiljön och alla andra krav vi har är uppfyllda, annars kommer de inte få något kontrakt, säger Björn Andrén, upphandlings- och inköpsstrateg på Migrationsverket.


Johanna Johansson
johanna.johansson@sverigesradio.se