Linköping

Dykare dygnet runt även i Linköping

1:38 min

Nu ska även räddningstjänsten i Linköping få tillgång till dykare dygnet runt. Det har räddningstjänsten Östra Götaland beslutat efter drunkningsolyckan i Kisasjön i somras då dykare fick åka ända från Norrköping.

I och med beslutet kommer det att finnas kompletta dykenheter i både Linköping och Norrköping

– Från och med den 21 oktober så kommer båda våra stationer Kallerstad i Linköping och centrumstationen i Norrköping att ha dykförmåga dygnet runt, året runt, säger Mikael Skoog som är chef för stationsorganisationen inom räddningstjänsten Östra Götaland.

Efter sammanslagningen av räddningstjänsten i Linköping och Norrköping 2010 ville man lägga ner dykverksamheten i Linköping. Frågan engagerade och splittrade räddningstjänsten i de två städerna. Till slut beslutades om en fullvärdig dykverksamhet i Norrköping, medan Linköping skulle ha en dykorganisation med ambition att vara bemannad så ofta som det gick.

– Har det varit så att någon har varit ledig eller sjuk så har inte den personen ersatts, vilket gör att man inte alltid haft dykförmågan, säger Mikael Skoog.

Det otydliga kravet på dykverksamhet i Linköping gjorde att när en ung pojke drunknade i Kisasjön i juni, tvingades dykare från Norrköping åka och dyka efter pojken.

För att undvika liknande situationer fram över har ledningen för räddningstjänsten Östra Götaland beslutat att skapa en fullvärdig dykorganisation dygnet runt, årets alla dagar även i Linköping.

– Rent konkret vad man kan se, i det absoluta närområdet vid drunkningstillbud, så kommer det en mer kvalificerade hjälp med större förmåga, men det har en betydelse i ett längre perspektiv att vi faktiskt tidigare kan påbörja eftersöka och försöka och hitta den drabbade, säger Mikael Skoog.