Kronoberg

Utslagna butikslarm oroar forskare

1:28 min

Att butikernas larmsystem lätt slås ut med hjälp av en smart telefon kan vara ett mycket större problem än vad som tidigare är känt. Det anser Peter Stenumgaard, forskningschef vid FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

När vår reporter testade i fyra olika butiker kunde han vid varje tillfälle gå ut med varorna trots att larmen satt kvar.

Lätt störa ut

– I och med att man gjort det här vid fyra olika tillfällen och med fyra olika larm tycker jag att det är en tillräcklig indikation på att titta vidare på det här problemet för det ska inte vara lätt att störa ut den typen av larm, säger Peter Stenumgaard.

Men det visade just vara lätt när Sveriges Radios reporter testade i fyra olika Växjöbutiker att med hjälp av en Iphone och en Samsung störa ut larmet. I samtliga fall kunde reportern gå ut med varorna utan att larmet gav utslag trots att larmbrickan satt kvar.

Inte bra

Peter Stenumgaard säger att det tidigare funnits indikationer på att vissa mobiltelefoner vid vissa tillfällen kunnat störa ut vissa larm - men det här testet visar på att problemet kan vara mycket större än vad man tidigare trott.

– Det är inte bra för man vet sedan tidigare att kriminella använder speciell utrustning för att störa ut. Men om det nu visar sig att man kan störa ut med vanliga enkla mobiler växer ju naturligtvis problemet.

Enligt Peter Stenumgaard finns det skäl för att undersöka problemet djupare.

– Man bör nog göra en systematisk studie med ett antal olika mobilexemplar och mot olika typer av larmsystem.