Demokratiska reformer av Mubarak

Egyptens president Hosni Mubarak avslöjande på lördagen helt överraskande att han kommer att tillåta motkandidater i höstens presidentval. Mubarak har utsatts för påtryckningar både från inhemsk opposition och från USA att demokratisera Egypten.

De för Mellanöstern ovanligt demokratiska valen i år i de palestinska områdena och i Irak har ökat trycket på regionens regerande kungahus och enväldiga presidenter att låta folken komma till tals.

USA har länge försökt få sin allierade Egyptens president Hosni Mubarak att införa demokratiska reformer i landet där bara en kandidat, alltid han själv, tillåts i presidentval. Och USA har också protesterat mot att en av Egyptens främsta förespråkare för demokratisering har fängslats på lösa grunder.

Demonstrationer
De senaste veckorna har Kairo varit scenen för demonstrationer mot höstens presidentval med Hosni Mubarak som den enda kandidaten där han skulle väljas för en femte sexårsperiod.

Protesterna gäller också tanken på att hans son Gamal skall efterträda honom den dagen han lämnar presidentposten.

Avväpnar kritiken
Men president Mubarak har inte lyssnat vare sig på USA eller på oppositionen. Ända till i dag då han i ett direktsänt tal i tv gjorde helt om och beordrade en förändring i vallagen som gör det möjligt för andra kandidater att ställa upp mot honom i det presidentval som skall äga rum i september i år.

Därmed avväpnar Hosni Mubarak en del av kritiken mot sitt diktatoriska styre och chansen att någon annan än han själv skall bli vald till president i höst är ändå inte särskilt stor.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se