Tjejer mer utsatta för nätmobbning

1:13 min

Det är vanligare att tjejer utsetts för mobbning på nätet än killar. Och just på internet är tjejer lika benägna som killar att mobba andra. Det här säger Linda Beckman, filosofie doktor i folkhälsovetenskap.

Linda Beckman tror att tjejers höga inblandning i nätmobbning beror på vilka sidor man väljer att besöka när man är uppkopplad.

– Flickor upprätthåller sig mer på sociala sajter, chattar, bloggar, och lägger upp bilder på sig själv i större utsträckning. Medan pojkar spelar spel och gör mer konkreta saker på nätet; söker efter någonting eller tittar på klipp på Youtube och så, säger Beckman.

Det så kallade instagrammålet i Göteborg där en 15- och en 16-årig flicka dömdes för grovt förtal är det mest omfattande rättsfallet om nätmobbning hittills i Sverige.

Men att unga utsätts för mobbning på nätet är något som sker varje dag. Och till skillnad från i mobbningen i skolan eller på gatan där förövarna oftast är killar är det på nätet lika vanligt att förövaren är tjej. Och tjejer utsätts oftare för nätmobbning än killar.

Med hjälp av de enkäter som Linda Beckman gjort med närmare 4 000 högstadieelever har hon kommit fram till att både de som blir mobbade och de som mobbar mår psykiskt dåligt.

Och de som mobbas på nätet mår lika dåligt som de som mobbas i verkligheten säger hon.

– Alla de som var involverade i mobbning hade ganska starka samband till högre grad av psykosomatiska besvär, säger Beckman.

Ida Cliffordson i samarbete med P4 Värmland
ida.cliffordsson@verigesradio.se