Tio adresser på fem år - Anna jämställer bostadsbrist med arbetslöshet

1:23 min

Anna Berglund är 27 år, under hennes fem första år i Stockholm bodde hon på tio olika adresser. Bostadmarknaden är tuff och var tredje ungdom i länet överväger att flytta från Stockholm. Det visar en undersökning, gjord på uppdrag av Handelskammaren.

– Det är inte förvånande, att det görs sådana här undersökningar är jättejättebra för det sätter finger på ett problem som hela denna här staden och alla andra större städer har smittats med. Det är en sjukdom som sprider sig av ångest och depression av att vara bostadslös. Det är jämställt med att vara arbetslös idag, man har inte en framtid på ett sätt, för du måste vara beroende av andra människor för att kunna ta dig fram, säger Anna Berglund.

Efter fem år med totalt tio olika adresser fick Anna Berglund ett förstahandskontrakt. Men under tiden hon letade brottades hon med funderingar på att tvingas flytta från Stockholm.

Anna Berglund är inte ensam, för av de drygt 1000 personer i Stockholms län i åldrarna mellan 18 och 35 som tillfrågats säger var tredje att de överväger att flytta.

Orsaken är den tuffa bostadsmarknaden och Maria Rankka är VD för Handelskammaren säger att det är mycket som måste ses över.

– Man måste både öka rörligheten på bostadsmarknaden och bygga mer. Det har byggts alldeles för lite under lång tid, vi har en väldigt stor bostadsbrist. Då måste man se över regler som gör att det byggs för lite, men också en del skatter och andra frågor som gör att rörligheten på bostadsmarknaden generellt är låg, säger Maria Rankka, VD för Handelskammaren.