Skåne direkt

Berättelser ska slå hål på våra fördomar om psykisk ohälsa

6:29 min

För fjärde året i rad blir det en veckas arrangemang i Skåne på temat psykisk hälsa. Tanken är att släppa fram kända och okända personer som valt att träda fram och berätta om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Kina Andersen ska berätta om sin förlossningsdepression.

– Direkt när Lukas min som kom ut så märkte jag att något var fel. Det blev ett kejsarsnitt och när de skulle visa honom för mig så kände jag bara "ta bort honom", säger Kina Andersen.

Känslorna kom ungefär två veckor före förlossningen och det blev bara värre när Lukas hade fötts. Kina Andersen var bra på att dölja sina känslor och först när hon var på väg att ta sitt eget liv tog hon hjälp av sin omgivning.

Nu är hon med och hjälper andra genom sin historia under Skåneveckan för psykisk hälsa som anornas runt om i länet. Där ska både kända och okända personer berätta om sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Vi tycker att det är viktigt att man vågar lyfta de här frågorna och prata om det här som är svårt eller tungt, säger Jenny Sjöö som är kommunikatör på Hjärnkoll på region Skåne.