Italiensk lag under lupp efter tragedi

1:56 min

I Italien ska regeringen under veckan se över lagen, som gör att fiskebåtar och andra fartyg inte självklart hjälper migranter i sjönöd. Lagen gör invandrarna till presumtiva kriminella personer och att hjälpa en kriminell är olagligt.

På den italienska ön Lampedusa ställer sig många frågan om några av dem, som nu har omkommit i fartygskatastrofen kunde ha överlevt med en annan lag.

--Det är en fascistisk lag för den försöker stoppa människor med våld, säger hotellägaren Antonio Palmeri upprört och gör en rörelse med armarna, som han skulle skjuta någon. Människor flyr ju krig och riskerar i stället sina liv, säger han.

Tanken var att Libyen och Tunisien skulle kontrollera sina kuster, men det fungerade ju aldrig, menar Antonio Palmeri.  

Lagen kom till år 2002 och fick namn efter de två extremhögerpolitikerna Umberto Bossi och Gianfranco Fini.

Den säger att personer på flykt över Medelhavet ska söka asyl ute till havs hos sjöpolisen, en ordning som försvarare av rätten till skydd har underkänt som orealistiskt.

Integrationsministern Cécile Kyenge åkte härifrån i går med löftet att lagen ska ändras, så att invandrarna inte betraktas som potentiellt illegala, kriminella.

Men regeringen uppges vara splittrad.

Här på Lampedusa ser invånarna bara död och problem som en konsekvens.

Fiskaren Andrea säger att lagen är fel, fel, fel. Restaurangägaren Giovanni är övertygad om att lagen kommer att ändras.

Bärgningsarbetet fortsätter. Antalet konstaterat döda stiger och frågan här om några kunde ha överlevt med en annan lag.

Italiens premiärminister Enrico Letta har gett samtliga döda italiensk medborgarskap, men inte de överlevande. De trängs här i mottagningscentret och riskerar dessutom böter på 5 000 euro, cirka 45 000 kronor.

Mer om Lampedusa katastrofen kan ni höra i Studio 1 efter kl 17.

Alice Petrén
alice.petren@sverigesradio.se