Öst möter väst: Kupé nr.6 av Rosa Liksom

Det är tidigt 80-tal och en ung, finsk kvinna som studerat arkeologi i Moskva, tar Transsibiriska järnvägen mot Mongoliet i hopp om att få se några mytomspunna hällristningar. Hon tvingas dela kupé med en rysk man som förutom att han hanterar sin kniv på ett oroväckande sätt, verkar betrakta vodka som vatten.

I den trånga kupén möter öst väst, och under den flera veckor långa resan berättar flickans reskamrat hårresande historier om sitt liv och sitt land, Sovjetunionen.

Hans språk när det gäller kvinnor och andra folkslag är bland det grövsta flickan nånsin hört. (Av denna anledning kommer lyssnarna emellanåt att varnas för de många könsord och grova fördomar som förekommer i vissa avsnitt.)

”Humorn som föds ur Rosa Liksoms tillspetsningar och snabba vändningar är skoningslös och absurd. Med till synes enkla penseldrag får Liksom fram enskilda människoöden och ett helt lands historia", stod det i motiveringen när Rosa Liksom fick Finlands största litterära pris, det prestigefulla Finlandiapriset 2011 för Kupé nr 6.
Romanen är nu också nominerad till Nordiska Rådets stora litterära pris samt till franska Prix Médicis i kategorin ”bästa utländska roman”.

Rosa Liksom, som är konstnär såväl som författare, är pseudonym för Anni Ylävaara som föddes i finska Tornedalen 1958 och i sin ungdom själv reste till och i forna Sovjetunionen. Hon lever sedan många år tillbaka i Helsingfors.

Bland hennes tidigare böcker som översatts till svenska kan nämnas Frusna Ögonblick, Go Moskva go och Paradis ultra light.

Sannamari Patjas som också kommer från Finland, läser Rosa Liksoms bildrika roman i översättning av Janina Orlov. Trogna radioföljetongslyssnare känner igen hennes röst från uppläsningen av Susanna Alakoskis roman Svinalängorna.

Lyssna på Kupe nr. 6 till och med 4 december 2013.