Blodsugande älgfluga invaderar Gästrikland

3:11 min

En blodsugande fluga svärmar i skogarna kring Gästrikland. Både djur och människor attackeras av insekten.

Det kan vara den varma sommaren som gör att det just nu kryllar av älgflugor i skogarna i Gästrikland.

Normalt är det älgar, rådjur eller hjortar som älgflugan väljer att attackera när den är på blodjakt. Men den senaste tiden har den även börjat attackera människor och hästar.

Många människor har varit med om att det plötsligt kryllar i håret, där den blodsugande rackaren slagit sig ner för att suga blod.

En av dem är Anders Byman, som härom dagen var ute i skogen vid Långsjön i Hofors tillsammans med sin sambo, för att leta efter en bra fiskeplats.

– Jag kände att det började krypa på huvudet och ryggen. Jag hade 20-30 stycken på ryggen. Det kändes lite äckligt, säger Anders Byman.

Yngve Brodin, zoolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, berättar att eftersom det finns så många älgflugor i år, så att de tar det blod de får, till och med från människor.

Det är inte farligt att bli biten. Men det kan vara obehagligt och en del personer kan vara allergiska.

– Man kan få en allergisk reaktion som kan vara ganska allvarlig. Det kan även bildas ett sår som inte läker på flera månader, säger Yngve Brodin.

Han tror att vi kommer att få stå ut med älgflugorna ett bra tag till under hösten. De dör först när frosten slår till ordentligt. Men det finns tips för hur man ska undvika att bli attackerad.

– Om du luktar lite annorlunda. Parfym, rakvatten, myggmedel. Älgflugan sätter sig på dig ändå, men undviker kanske att suga blod från dig.