Östergötland säger upp e-boksavtal med Elib

1:56 min

Länsbiblioteket i Östergötland säger upp sitt avtal med landets dominerande e-boks-distributör Elib. Avtalet med Elib har helt enkelt blivit för dyrt i och med att e-boks-lånen har fortsatt att öka, säger länsbibliotekarien Kerstin Olsson.

- Vi har ju ett gemensamt biblioteksdatasystem och gemensamt lånekort. Det betyder att alla biblioteken är involverade i den här tjänsten som vi har. Då kostar det 20 kronor för varje nedladdning och biblioteken här har lagt ett tak - 4000 nedladdningar klarar vi av. Den kvoten når vi i mitten av månaden ungefär och då går det inte att låna böcker e-böcker längre, säger Kerstin Olsson.

Då har Östgötabiblioteken alltså inte längre råd att ta hem fler böcker via Elib för låntagarnas räkning ...

- ... och då stängs tjänsten av, och så går den på igen då och så fungerar det i 14 dagar och så stängs den av när vi har nått taket, och det här är väldigt frustrerande, säger Olsson och fortsätter:

- Alltså låntagarna är ofta väldigt nöjda med bibliotekens tjänster och man gillar verkligen e-böcker och vill ha e-böcker. När då tjänsten tar slut så är det frustrerande både för dem som vill låna och för dem som jobbar på biblioteken, därför att man är van att kunna ge en bra service och nu fungerar inte det längre.

Uppsägningen av avtalet med Elib innebär att alla låntagare i Östergötlands län och Tranås kommun strax söder om det länet blir av med möjligheten att låna e-böcker vid årsskiftet, om inte länsbiblioteket i Linköping då har funnit ett nytt fungerande system, säger Kerstin Olsson. Hon säger också att de försökte omförhandla avtalet med Elib för ett år sedan, utan framgång.

- Men nu har vi sagt att vi säger upp avtalet. Det finns andra leverantörer också på banan.

Men Elib har ju nu aviserat en ny modell för nedladdning - vad säger ni om den då?

- Ja, vi är ju intresserade av den. Vi har fått en presentation utav den och vi vet inte i vilken mån vi kan styra utbudet ändå så att vi får en kontinuitet i det, men vi ska titta på det. Vi vill ha en tjänst där vi kan få ett kontinuerligt utbud och det kan ligga på en konstnadsnivå som vi själva styr över, säger Kerstin Olsson.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se