Fastighetsägarna kritiska till billiga lägenheter

1:29 min

Göteborgs stad vill att byggbolagen bygger billigare. Med start på Guldmyntsgatan i Högsbo vill politikerna att det ska byggas bra och funktionellt, med väsentligt lägre hyror än normalt. Men politikernas planer får kritik från Fastighetsägarna.

– Man ska följa de regler och lagar vi har. Och de säger att det är Hyresgästföreningen och fastighetsägarna som ska sätta hyrorna och inte politikerna och kommunen. Det säger Charlotte Andersson som är vd för Fastighetsägarna Göteborg och som anser att det här leder till att Göteborgs stad sätter hyrorna.

Det är tveklöst så att de 150 lägenheterna som ska ingå i kvarteret Guldmyntsgatan skakar om de privata fastighetsägarna. Därmed har en strid mellan politiken och byggmarknaden seglat upp.

Politikerna i Göteborg har nu tröttnat på att så många människor idag inte har råd att flytta till nyproducerade lägenheter. Så i den så kallade markanvisningstävlingen för Guldmyntsgatan i Högsbo uppmanas byggare och arkitekter att tänka runt hörnet och redan idag ta fram nya idéer, planlösningar och produktionsteknik som kan kapa de ofta skyhöga hyrorna för nyproducerade lägenheter.

I tävlingsinbjudan har man angett 1400 kr per kvadratmeter och år som genomsnittshyra för kvarterets billigare lägenheter. Detta innebär minst 2 till 3 tusen kronor lägre hyra per månad för en nyproducerad trerumslägenhet.

Charlotte Andersson vd på fastighetsägarna ställer sig frågande till 1400 kronor per kvadratmeter och år för de nyproducerade lägenheterna på Guldmyntsgatan i Högsbo.

– Den siffran vet vi inte hur kommunen har räknat fram. Vill man till exempel att vi ska bygga utan balkonger och källarutrymmen? I inbjudan till markanvisningstävlan står det inget om detta, säger Charlotte Andersson.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se