Inte olagligt att ha skelettdelar hemma

1:00 min

Hovrätten friar den så kallade skelettkvinnan från misstankarna om brott mot griftefriden. De skelettdelar hon förvarade i sin lägenhet i Bergsjön omfattas inte av lagparagrafen.

Hovrätten för Västra Sverige dömer på tisdagen kvinnan till skyddstillsyn för vapenbrott. Åtalet för brott mot griftefrid och yrkandet om förverkande av bland annat skelettdelar ogillas.

Till skillnad från tingsrättens dom säger hovrättsdomen att de skelettdelar kvinnan förvarade i sin lägenhet inte faller under bestämmelserna för brott mot griftefrid.

Kvinnan och hennes försvarare Annika Stanislaus har precis tagit emot beslutet från Hovrätten.

– Hon är jätteglad. Hon sitter här bredvid mig nu. Den här domen är jättevälskriven. Vi delar helt hovrättens uppfattning här. Lagparagrafen omfattar inte alls sådana här skelettdelar. Den omfattar bara lik, det är de dödas kroppar och sådana kroppar som ska gravsättas här i Sverige. Beslagen hävs och ska tillbaka till min klient, säger Annika Stanislaus

Den då 37-åriga kvinnan från Bergsjön greps i september förra året efter en skottlossning i anslutning till hennes lägenhet. Vid brottsplatsundersökningen upptäckte polisens tekniker ett stort antal benrester som man misstänkte kom från människor.

Kvinnan dömdes i december för att hon flyttat skelettdelar utan att vara behörig, för att ha haft skelett liggande på golvet och för att ha handlat med skelettdelar, eftersom det räknas som att behandla skelettdelarna "skymfligen".

När rättegången avslutades yrkade åklagaren på fängelsestraff, men tingsrätten friade kvinnan från misstankarna att hon skulle ha använt skelettdelarna för sexuella syften. Det ansågs inte kunna bevisas att kvinnan haft kranier i frysen eller har använt skelettdelarna sexuellt. Den delen av åtalet ogillades därför.

Hon dömdes dock till skyddstillsyn för brott mot griftefriden och för vapenbrott, vilket hon överklagade. Även åklagarsidan överklagade den friande domen, eftersom man ansåg att kvinnan borde dömas för sexuella aktiviteter med skeletten, och begärde i överklagan att hon "under alla omständigheter" döms till fängelse.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se