"De lever under vidriga förhållanden"

1:43 min

Gatuprostitutionen i Rosenlund i centrala Göteborg har återkommit i ganska stor skala efter förra årets stora traffickingdom och var som störst i början av sommaren. Jennie Rådman träffar kvinnorna som säljer sina kroppar.

– Under det året som vi har varit aktiva såg vi en stor ökning under våren och tidig sommar. Nu har det dött av lite, säger Jennie Rådman från frivilligorganisationen Rosenlundsstödet.

Jennie Rådman menar att polisnärvaron i Rosenlund gör att många av kvinnorna håller sig undan, men det handlar mest om att de är rädda för att få sina papper kontrollerade.

– Vi brukar vara där mellan midnatt och klockan två. Vi träffar runt tjugo kvinnor. De senaste tre veckorna har vi träffat ungefär sju. Det betyder att det finns en väldigt stor rädsla bland de här kvinnorna. De vågar sig inte ut. Men det betyder inte att det inte säljs sex, så klart.

Kvinnorna kommer oftast från Rumänien och Nigeria, men det finns också en del tjejer från Sverige på Rosenlundsgatan. Alla har sina bestämda platser.

 – De här kvinnorna mår väldigt dåligt. Det skulle alla göra om de levde på det här sättet. De lever under förhållanden som är ganska vidriga och de har hot över sig, hot mot familjerna i hemländerna. De lever med väldigt små resurser. De har till exempel inte råd att köpa kondomer, så det är någonting som vi bidrar med och delar ut till dem. Många av dem har inte råd att köpa mat, och det betyder ju att pengarna de tjänar går någon annanstans, säger Jennie Rådman.

Vad tycker du att samhället bör göra?

– Först och främst behöver män sluta köpa sex. Det är prio ett. Men det kommer ju inte hända tyvärr. Det är en politisk fråga. Det måste upp ett snäpp till, säger Jennie Rådman.

Johanna Storm/Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se