Billiga hyreslägenheter på Guldmyntsgatan

1:27 min

Bostadspolitikerna i Göteborg menar att fastighetsägarna struntar i alla de som inte har råd med dagens höga hyror. Därför vill politikerna nu se flera nybyggen med väsentligt lägre hyror.

– Om inte kommunen vill värna om sina invånare. Vem gör det då? Ja inte fastighetsägarna, säger Kjell Björkqvist (FP) .

Bostadspolitikerna i Göteborg menar att fastighetsägarna struntar i alla de göteborgare som inte har råd med dagens höga hyror. Därför vill politikerna nu se flera nybyggen med väsentligt lägre hyror. Och först ut blir Guldmyntsgatan i Högsbo där kommunen går in direkt och sätter hyresnivån.

Här ska det vara ett snitt på 1 400 per kvadratmeter och år istället för de 1 500 till 2 000 som är normalnivåer i dag. Kjell Björkqvist (FP) menar att uppemot 40 procent av göteborgarna i dag inte har råd att skaffa en nyproducerad lägenhet.

Tina Wallenius (MP) tycker att Guldmyntsgatan blir en utmaning.

– Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt utmana dom kreativa idéerna som finns hos arkitekter och byggare, säger Tina Wallenius.

Fastighetsägarnas vd Charlotte Andersson har kritiserat politikerna för att sätta hyreslagen ur spel. Hon anser att kommunen går in och sätter hyrorna. Men politikerna menar att Hyresgästföreningen och fastighetsägarna kommer att kunna hyresförhandla även på Guldmyntsgatan.

Blir Guldmyntsgatan vad politikerna i fastighets- och byggnadsnämnderna hoppas på så kommer man att se till att det byggs billiga lägenheter också i andra stadsdelar och bostadsområden.

Kjell Björkqvist (FP) tror bestämt att arkitekter och byggare kommer att hitta nya kreativa sätt att bygga och förvalta. Till väsentligt billigare hyror.

– Detta är framtiden för många byggare. Så de som inte är med på Guldmyntsgatan, de är inte med senare heller, säger Kjell Björkqvist.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se