Våldsamma protester i Rio de Janeiro

1:32 min

Stora protester hölls igår i Rio de Janeiro, Brasilien. Tiotusentals lärare demonstrerade för höjda löner och bättre arbetsvillkor. Men sent på natten blev protesterna våldsamma och en stor del av Rios centrum vandaliserades.

Rio de Janeiro har över en natt förvandlats till ett slagfält. Här i centrum är banker och butikers fönster sönderslagna och nerklottrade. En buss har bränts och molotovcocktails har gjort husfasaderna svarta. På gatan ligger fullt med datorer och en hel soffgrupp som tidigare stod inne i affärerna. Tårgasen hänger kvar i luften som gör att det är svårt att andas.

Igår hölls en stor fredlig demonstration där tiotusentals lärare protesterade för höjda löner och bättre arbetsvillkor. Lärarna har i flera veckor tältat utanför det lokala parlamentet i Rio och då och då hållit mindre protester.

Igår utlystes en stor manifestation, som även spred sig till andra städer.

På dagen var demonstrationen fredlig. Men sent på natten förändrades det. De ökända "black blocks" – de svartklädda anarkistgrupperna – tog över gatorna i Rio och vandaliserade förutom banker och butiker också det lokala parlamentet. Unga maskerade män slängde in brinnande träplankor i byggnaden, som målades svart av slagord.

På senaste tiden har alltfler demonstrationer runt om i landet kidnappats av anarkisternas "blacki-blockis", som de kallas här. Det är något som oroar politikerna, särskilt inför VM som hålls i Brasilien nästa år.

Lotten Collin, Rio de Janeiro
lotten.collin@sverigesradio.se