förmiddag i p4

Anneli Fryksell gömde sig från sitt ex i tio år

20 min

Veckans stafettgäst ser sig som en glad och positiv person, som gillar när det händer grejer. Men något liv på en räkmacka har hon inte haft. Efter att hon lämnade ett destruktivt förhållande blev hotbilden så stor att hon tillsammans med döttrarna fick fly staden och jobbet och leva med så kallad sekretesskrivning.

Att leva med sekretesskrivning, som det då hette, innebär att man flyttar till okänd ort, byter jobb, byter telefonnummer, men till skillnad från när man får skyddad identitet, får man i det här fallet behålla sitt namn. Anneli och hennes tre döttrar försökte hantera det så gott det gick.

– Det blir också en vardag, att se sig över axeln, att reagera när det ringer på dörren vid udda tider.

Med stöd av familjen och nära vänner, och så småningom även en starkare gudstro. Anneli och döttrarna står väldigt nära varandra och brukar kalla sig för "tjejligan".

– Ensam är inte stark, men däremot så är man som människa mycket, mycket starkare än man tror, säger Anneli.

Det här hände för flera år sedan och hon lever nu öppet. Men hon känner att hon har användning av det hon varit med om, både i vardagen på jobbet och på fritiden.

– Jag hade helst sluppit den här erfarenheten, men jag har fått så mycket med mig av det här. Jag har en mycket större empati och förståelse. Och jag ser också att livet är alldeles för kort för att vara gnällig och grinig, det är bara att köra på och leva fullt ut i glädje, menar Anneli.