Sämre affär vid Jas Gripen-försäljning till Schweiz

2:10 min

Sveriges försäljning av Jas Gripen till Schweiz kan bli en sämre affär för staten än vad som tidigare sagts. Det rapporterar tidningen Ny Teknik.

Uppgifter som tidningen tagit del av visar bland annat att, om affären blir av, så kommer varje Jas Gripen att säljas för cirka 800 miljoner kronor  i stället för närmare en miljard.

Schweiz vill köpa 22 Jas Gripen. Det har landets parlaments båda kamrar, efter en segdragen process, röstat ja till. Den summa som tidigare nämnts för hela affären är närmare 23 miljarder kronor - cirka en miljard kronor per  Gripen.

Men tidningen Ny Teknik har tagit del av nya hemliga uppgifter kring priset. I dagens artikel skriver tidningen att affären, om den blir verklighet, endast kommer att ge Sverige 17,7 miljarder. Priset för varje Gripen nu sänkts till 800 miljoner kronor.

Utöver det kommer intäkterna, vid en eventuell affär, inte att gå till den svenska statskassan. Regeringen vill att alla intäkter ska gå till själva utvecklingen av Jas Gripenplanet.

Det här är ett ovanligt upplägg, menar Gunnar Hult, professor i militärteknik vid Försvarshögskolan

– Det är nytt och ovanligt, speciellt när det är pengar i den här storleksordningen, säger han.

Varför tror du att regeringen vill göra på det här sättet?

– Jag kan se två skäl: Jag tror att man vill tydligt påvisa kopplingen mellan Schweiz-affären och den fortsatta utvecklingen av flygplanet. Den är avhängig av att det blir en Schweiz-affär. Sedan kan det ju vara ett sätt att finansiera Gripen utan att explicit höja försvarsbudgeten.

Ekot har sökt ansvariga vid Försvarsdepartementet för en kommentar. Ingen har kunnat ställa upp på en bandad intervju, men försvarsministerns pressekreterare Henrik Hedberg svarar via e-post att det är meningen att staten köper nästa generations Gripenplan tillsammans med Schweiz.

Schweiz är, vid en affär, med och medfinansierar utvecklingen av de plan som de själva och Sverige senare får levererade. Henrik Hedberg skriver också att för att använda intäkterna från Schweiz för utvecklingen av planen krävs det ett riksdagsbeslut.

– Det har aldrig varit tal om att hela Schweiz anskaffningsbudget på nästan 22 miljarder kronor för Gripenplanen skulle gå till Sverige. I budgeten ingår också kostnader för logistik, simulatorer och vapen, säger Ulf Hammarström generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten.

– Den exakta summan som Schweiz skall betala för planen är sekretessbelagd, fortsätter han.

-- Vår bedömning av intäkterna från Gripenförsäljningen har inte förändrats sedan ramavtalet tecknades förra sommaren, säger Ulf Hammarström.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sverigesradio.se