Mats Hjelm: Taste of Salt

2:05 min

Taste of Salt heter en ny utställning av konstnären Mats Hjelm. Det är fotografier, ett ljudverk  - men det skulle inte vara en utställning av Mats Hjelm om det inte också var rörlig bild. Själva hjärtat i utställningen är en film inspelad i Detroit, Liberia och Sverige och några platser till. Det handlar om havet, om banden mellan Afrika och USA, om kolonialismen idag och i historien. Cecilia Blomberg har sett utställningen på Cecilia Hillström Gallery i Stockholm.

Det är nära, nära filmat i rummet där den här flickan sjunger till Jesus och till Gud. Hennes körvänner fyller i refrängen. Trumman och de vaggande huvudena håller rytmen. Det skulle kunna vara en religiös skola. Eller bara en samlingslokal. Man anar att det utspelas i Afrika. Ett rum där flickorna med sina välflätade och välkammade hår lever sig in i sången om lidande och längtan.

Mats Hjelms styrka ligger i att fånga stämningar. Han slänger ut en bunt trådar som man kan börja i nysta i. Han återvänder till platser han varit på. Detroit och en svart kultur där manligheten krisat. Om religionen som en läkande kraft. Men också maktfaktor. Om kolonialism och postkolonialism som tar honom till Liberia och en nykristen missionsrörelse med rötter i USA.

Kittet mellan alla dessa bitar är vatten. Saltvatten. Havet som förenar oss, men också det vatten som förde afrikanerna till USA, för att bli slavar. Och så mitt i allt det här fragment ur Samuel Becketts radiodrama Ember från 1959. Om en man som sitter just vid ett hav och lyssnar. Tänk dig att du likt Odysseus färdas runt i världen och letar stoff till en berättelse. Och där det dyker upp människor som första gången de mötte havet trodde det var en jättestor fotbollsplan. Det är sådana fina detaljer Mats Hjelm är bra på.

Så om man accepterar allt det här, dras in i filmloopen och låter tankarna flätas ihop med de olika fragment som passerar. Då är det en perfekt plats för en historisk betraktelse som mest av allt liknar poesi.

Cecilia Blomberg
cecilia.blomberg@sverigesradio.se