Omstridda val i forna sovjetrepubliker

I två centralasiatiska länder hålls parlamentsval på söndagen. I Kirgizistan har demonstrationer pågått i flera dagar mot att oppositionspolitiker hindrats från att ställa upp och i Tadzjikistan är oppositionen lika kritisk mot den sittande makten.

– Det är det första fria valet sedan alla tragiska händelserna som började 1991, förklarade den tadzjikiske presidenten Emomali Rakhmonov när han la sin röst i huvudstaden Dusjanbe på söndagen. Han syftade på inbördeskriget som bröt ut efter självständigheten 1991.

Sex miljoner i det extremt fattiga landet röstar och få tror att oppositionen har någon större chans. Presidenten ses fortfarande som en enande kraft och oppositionen i det islamiska förnyelsepartiet tillåts inte höras i statskontrollerade media.

Stort ryskt inflytande
Det ryska inflytande är också stort i landet med en enorm militär närvaro vid gränsen mot Afghanistan, en militärbas som främst försöker hindra narkotikasmugglare. Moskva satsar också på de presidenttrogna krafterna till de 63 parlamentsplatserna.

– Jag har inte för avsikt att försöka få ännu en period som president, förklarade Askar Akajev president i grannlandet Kirgizistan när han röstade i Bisjkek.

Med snart 15 år som president har fysikern Akajev samlat allt mer makt kring sig själv och sin familj. Två av hans barn ställer upp i parlamentsvalet. Ett parlament som blir presidenten trogen kan tänkas ändra landets författning så att Akajev kan få ännu en femårsperiod. Något han på söndagen själv sa var lögn.

Oppositionen demonstrerar
I flera dagar har oppositionen demonstrerat för att flera kandidater underkänts. Som straff skjuts valet upp i en östra Tonskregion, med 30 000 väljare. De har i dagar blockerat en väg och borgmästarens kontor för att deras kandidat inte fick ställa upp i valet.

Akajevklanen anklagas för korruption och hårda attacker på oppositionella.

Tidningar och en radiokanal med amerikanskt bistånd har tystats. USA finansierar också delvis valet och har en militärbas utanför huvudstaden. Det har Ryssland också och de båda ländernas intressen kan kollidera över valresultatet.

Oppositionsledaren Roza Otunbajeva röstade med en gul sjal om halsen, en symbol för tulpanrevolutionen. Hon är också diskvalificerad för att hon inte bott de senaste fem åren i landet, när hon var diplomat. Hon liksom andra oppositionsledare har ett förflutet i makten som minister, men anklagar nu Akajev för maktmissbruk.

De första valresultaten väntas redan på måndagen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se