Recept:Trattkantarellpolenta med vaxbönor och persilja

Receptet är avsett för fyra personer

Trattkantarellpolenta

Ingredienser

4 dl                      trattkantareller eller annan svamp

8 dl                      vatten

2½ dl                   polenta

1 dl                      riven lagrad ost typ Wrångebäck eller en parmensan

¼ st                     grönskaksbuljongtärning (ekologisk)

2 msk                 smör

                             Salt och peppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten med buljongtärning.
  2. Rör ner polentan i den kokande buljongen och låt det småputtra lite försiktigt ca 10-15 min, rör med jämna mellanrum. Avsluta med 2 msk smör och den rivna osten, smaka av med salt och peppar.
  3. Under tiden polentan kokar: Stek svampen hårt i rapsolja och avsluta med en klick smör, salt och peppar.
  4. Vid servering blanda ner svampen i den krämiga polentan och servera direkt.

Vaxbönor och persilja

ingredienser

600 g                   vaxbönor

1 st                      gul lök

1 dl                      hackad bladpersilja

2 msk                 äppelcidervinäger

2 msk                 kallpressad rapsolja

                             Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint och lägg i rikligt med kallt vatten i minst en 1 timme.
  2. Häll av löken och blanda med persilja, rapsolja, vinäger och smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp en kastrull med lite rapsolja. Lägg i vaxbönorna och fräs i ca 1 min, tillsätt därefter 2 msk vatten och fräs ytterligare 1 min.

Servera vaxbönorna med polentan och persiljesalladen.