Canis feces

Får jag lämna hundbajspåsen bland dina sopor?

1:24 min

Tycker du att det är okej att förbipasserande lämnar hundbajspåsar i ditt sopkärl? Isåfall kommer du som bor i Skellefteå kunna visa det genom att sätta dit ett klistermärke. Idén kläcktes av Skelleftebon Linda Marklund som lämnade in ett medborgarförslag till kommunen. Nu har klistermärkena tagits fram att hämta eller beställa från kommunens kundtjänst.

– Jag har ju hund själv och när man är ute på promenader och går där med den lilla påsen tänker man förstås att det vore behändigt om man kunda slänga det i nån soptunna, säger Linda Marklund.

– Tanken har slagit mig många gånger, men det törs man ju inte för att det är ju inte helt okej, säger hon.

Tanken är att det nu ska bli lättare för hundägare i Skellefteå att bli av med sina hundbajspåsar. Efter Linda Marklunds medborgarförslag har kommunen nu tryckt upp klistermärken som den hågade kan sätta på sin soptunna för att säga att det är okej att kasta sin hundbajspåse där.

När man som privatperson klistrat det på sitt gröna kärl godkänner man att förbipasserade får slänga hundbajspåsen i kärlet.

Idémakaren själv tycker att det är roligt att det blev av, men tror samtidigt att fler skulle haka på om dekalen skickades ut till villaägare i stadsdelarna.

– Det vill ju till att folk verkligen sätter dem på sina soptunnor nu, säger Linda Marklund.