Jakt på läckor begränsar pressfriheten i USA

1:55 min

Flera erfarna journalister i Washington tycker att de aldrig varit med om så hård kontroll av information och en så aggressiv jakt på läckor, som under Obamas tid som president. Det framgår i en ny rapport.

Det är organisationen Committee to Protect Journalists, en oberoende organisation för att värna pressfriheten, som undersökt hur väl Obamaadministrationen lever upp till löften om öppenhet.

New York Times säkerhetspolitiske reporter Scott Shane säger i rapporten att:

"De flesta människor blir avskräckta av de här åtalen mot läckor, de är dödsrädda. Om vi betraktar granskningen av regeringen som kärnan i amerikansk demokrati, så innebär det som händer nu stora fördelar för regeringen”

Trettio erfarna reportrar i Washington har bidragit med sina erfarenheter i rapporten. Slutsatsen är att administrationens kontroll av information och jakten på källor aldrig varit mer aggressiv än nu. Det gör uppgiftslämnare ängsliga och tveksamma att tala med medierna.

"Alla anställda i administrationen måste följa ett regelverk som kallas "Hoten inifrån" och som bland annat innebär att de ska rapportera om de tror att kollegor läcker information", skriver apportförfattaren Leonard Downie, själv en mycken erfaren tidningsman från Washington Post.

"Den som misstänks tala med journalister om något som administrationen har klassat som hemligt utreds, förhörs med lögndetektor och får sin e-post och sina telefonsamtal granskade".

Rapporten påminner om att lagstiftningen mot spioneri har använts för att åtala fler läckor under Obamas tid än under alla år sammanlagt sedan lagen stiftades 1917. Den tar också upp den omfattande elektroniska övervakningen av telefontrafik och e-post, som också använts i hemlighet för att kontrollera vilka kontakter journalister har.

President Obamas pressekreterare säger i rapporten att påståendet att folk inte vågar prata motbevisas av verkligheten. Hemlig information kommer fortfarande ut och en av Obamas säkerhetsrådgivare beskriver en svår balansgång mellan öppenhet och nationell säkerhet.

Inger Arenander, Washington

inger.arenander@sverigesradio.se