Börslyft efter tecken på budgetuppgörelse i USA

Stockholmsbörsen steg på torsdagen efter ökat hopp om en snar lösning på den politiska krisen i USA. OMXS-index stängde på plus 1,9 procent.

Även de ledande Europabörserna steg efter vissa positiva signaler från Washington.

Det är efter att det nu kommer tecken på en möjlig öppning mellan president Obama och hans politiska motståndare i den pågående budgetkrisen, som börserna runt om i Europa andas tillförsikt.

För första gången sedan delar av den amerikanska statsapparaten stängde den 1 oktober/för tio dagar sedan, kommer presidenten framåt kvällen svensk tid att träffa ledande företrädare för republikanerna i representanthuset.

Hittills har presidenten sagt nej till alla former av förhandlingar innan en lösning på både budgetfinansiering och höjt lånetak röstats igenom.

Ledande republikaner har tvärtom krävt förhandlingar innan man säger ja.

Men enligt uppgifter i flera amerikanska medier övervägs nu en kortsiktig uppgörelse för att lösa den akuta krisen och därefter fortsätta förhandla om långsiktiga lösningar.

Obama hade bjudit in samtliga republikaner i kongressens representanthus, men deras talman John Boehner har beslutat att han och ett tjugotal kongressledamöter ska delta i mötet.

Bland dom finns även några av de Tea Partyanslutna högerrepublikaner som leder motståndet mot Obamas politik, framförallt den allmänna sjukförsäkringen. 

Samtidigt pågår i dag en utfrågning i senaten med finansminister Jack Lew, som redogör för vad det han menar skulle vara katastrofala konsekvenser av om USA inte höjer sitt lånetak och därmed ställer in sina betalningar.

Ekot/TT