Svenska banker finansierar kärnvapen

1:34 min

Två svenska storbanker – SEB och Handelsbanken – hängs ut som långivare till investeringar i kärnvapenindustrin i en ny rapport.

Enligt Cecilia Widebäck West, hållbarhetschef på SEB, har banken tagit ett första steg bort från samröre med kärnvapenindustrin.

– Det är aldrig roligt att var uthängd som att vi gör någonting dåligt, det visar bara på betydelse av att fortsätta arbetet med frågorna om kärnvapen som vi gör. Där har vi tagit ett första steg genom att i vårt fondbolag besluta att företag som utvecklar och tillverkar kärnvapen kommer att utslutas, säger hon.

Det rör sig om stora summor – 314 miljarder dollar – som nära 300 banker världen över investerar i kärnvapenindustrin, enligt den rapport som antikärnvapenorganisationen ICAN och Svenska läkare mot kärnvapen presenterar i dag.

På svarta listan hamnar de svenska storbankerna Handelsbanken och SEB på grund av lån i miljardklassen till företag som är med och utvecklar kärnvapen.

Kärnvapen är omänskliga vapen, säger Susi Snyder, en av rapportförfattarna och genom att lyfta fram vilka bankernas finansiella kopplingar till kärnvapenindustrin så finns det hos rapportförfattarna förhoppningar att skapa debatt.

Kärnvapen är till skillnad från kemiska eller biologiska vapen inte förbjudna i internationell lag. Men det finns enligt Susi Snyder ett tryck i frågan, och hon hoppas att bankkunderna ska börja sätta press.

Handelsbanken vill inte kommentera rapporten. SEB har däremot suttit i samtal med rapportförfattarna om bankens finansiella engagemang i vapenindustrin.

Anna Gustafsson

anna.gustafsson_lindfelt@sverigesradio.se