
Regeringens skattesänkningar gynnar de som tjänar mest
Mer än 25 procent av regeringens skattesänkningar och andra satsningar nästa år går till den tiondel av befolkningen som tjänar allra mest. Den tiondel av befolkningen som har minst inkomster får däremot bara en procent.
Det här visar siffror från riksdagens utredningstjänst, som tagit fram uppgifterna åt oppositionspartierna.
– Vi tycker inte att det är en bra utveckling där de som blir rikare blir rikare, och de som blir fattigare halkar efter succesivt, säger Per Bolund, ekonomisk-politiska talesperson för Miljöpartiet.
Regeringen har presenterat en rad skattesänkningar och andra förändringar i sin budget – och det är ungefär 18 miljarder som går till hushållen nästa år. Statsminister Fredrik Reinfeldt brukar betona att skattesänkningarna är riktade mot låg- och medelinkomsttagare – så här sa han till exempel i Sveriges Televisions partiledardebatt i söndags om jobbskatteavdraget:
– Det är vanligt folk det handlar om, Stefan Löfven.
– Fredrik Reinfeldt, får du mer i skattesänkningar än en sjuksköterska?
– Det är vanligt folk som får skattesänkningen.
Varje år brukar riksdagens utredningstjänst hjälpa oppositionspartierna att undersöka hur regeringens budget slår.
Nu har man alltså analyserat vilka som sammantaget får störst del av skattesänkningarna och de andra satsningarna.
Mest får de med inkomster över 42 500 kronor. Den gruppen får i snitt över 6 000 kronor mer i plånboken under nästa år.
För de med de allra minsta inkomsterna – personer som tjänar mindre än 7 800 kronor i månaden – ger jobbskatteavdraget och andra satsningar mindre än 300 kronor utslaget på ett år. En bidragande faktor till att fördelningen blir på det här sättet är att regeringen väljer att flytta upp gränsen för när personer tvingas börja betala statlig skatt.
– Alla inkomstgrupper, alla människor i olika inkomstgrupper får det bättre rakt över, och det är en ganska fundamental skillnad mellan hur svensk ekonomi har utvecklats och många andra länder har utvecklats, säger Ulf Kristersson, moderat socialförsäkringsminister.
Vad är rättvisan i att den som tjänar över 50 000 får över 6 000 mer i skattesänkningar, och den som har liten inkomst och jobbar får några hundralappar?
– Jag tycker att den stora rättvisan totalt sett är att fler människor får behålla mer av sin lön. Det är en viktig sak. Sen kan man alltid säga att på kort sikt får alla inte precis det man önskar. Men jag tror att på lång sikt är det betydelsefullt att man vet att om jag arbetar så får jag behålla mer av min lön, om jag arbetar extra mycket, eller skaffar mig ett nytt jobb eller om utbildar mig mer får jag behålla ännu mera. Det där är en grundläggande och långsiktig förutsättning för att vi ska ha hög sysselsättning i Sverige, säger Kristersson.
Men Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund menar att regeringen gör fel analys.
– När vi tittar på vad som får människor att till exempel göra sociala resor och att söka sig från ett arbetarhem till en akademisk utbildning, så är det ju inte att de ekonomiska klyftorna är stora, utan det är ju snarare att man har ett bra utbildningssystem, att man har ett bra trygghetssystem, att man har ett bra skolsystem inte minst som hjälper och slussar eleverna vidare, säger han.
Karin Runblom
karin.runblom@sverigesradio.se