Högre trängselskatt och trängselskatt även på Essingeleden

1:36 min

Det borgerliga majoriteten i Stockholms stad ändrar sig nu och vill höja trängselskatten och införa trängselskatt på Essingeleden från 2016.

Det beskedet har dom gett till regeringen om framtida avgifter i stockholmstrafiken.

Stor inflyttning och ökad trafik ligger bakom omsvängningen säger Ulla Hamilton som är moderat trafikborgarråd - och menar att det som är avgörande är att pengarna går tillbaka till kollektivtrafiken

– Vet vi att pengarna går till tunnelbaneutbyggnaden så tycker vi att det är okej att höja trängselskatten nu och vi tycker också att det är okej att införa en trängselskatt på Essingeleden den 1 januari 2016, säger Ulla Hamilton.

En högsta avgift på 30 kronor och max 90 kronor om dagen är förslaget - det här skulle tillsammans med avgift på Essingeleden ge närmare en halv miljard.

Men att införa trängselskatt på Essingeleden redan 2016 är ett avsteg från tidigare linje.

– När vi hade de här förhandlingarna förra gången - och vi sa nej till trängselskatt på Essingeleden innan förbifarten var klar - så hade vi en helt annan befolkningsutveckling än vad vi faktiskt har i Stockholm idag säger Ulla Hamilton - och den har tagit oss alla lite grann på sängen.

Totalt skulle trängselskatten med det aktuella förslaget ge en dryg miljard per år till nya vägar och spår i Stockholmsregionen.