1 av 3
Matlagning i det fria passar en äventyrare som Niklas Roselius.
2 av 3
Fisken lades på en grönsaksbädd i folie. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
3 av 3
Efterrätten förbereds. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Mathörnan

Äventyrare bjöd på havskatt i det fria

"Det här kan man göra själv i segelbåten"
3:58 min

Vad passar bättre för en äventyrare än att bjuda på lunch i det fria? Det var just vad Niklas Rosenius, som i somras letade efter förlista fartyg med Ola Skinnarmo, gjorde i dagens Mathörnan. 

Niklas Roselius är uppvuxen i Karlskrona men bor numera i Göteborg. Så sent som i somras var han och Ola Skinnarmo utanför Grönland och letade efter det förlista fartyget Vega. 

– Då fiskade vi både torsk och havskatt för att ha till middag. Det senare har jag lyckats få tag på här i Karlskrona också och tänkte bjuda på idag, berättar han. 

Annorlunda konsistens
Havskatten tillagades på Långö badstrand, över öppen eld. Niklas grillade fisken i folieknyten tillsammans med squash, champinjoner och timjan. 

– Havskatt finns i fiskdiskarna. Den smakar ganska mycket och har en lite annorlunda köttig konsistens, berättar han.

Niklas Rosenius matintresse väcktes för ungefär 15 år sedan under en långsegling till Seychellerna, där han deltog som volontär. 

– Jag hade huvudansvaret för mathållningen, men hade ingen kyl eller frys ombord. Det blev mycket konserver och fisk, en riktig utmaning, berättar han. 

Kustnära kök
Åter på svensk mark utbildade han sig till kock efter att ha insett vilken viktig roll mathållningen har i expeditionssammanhang. Sedan fortsatte hans resa i det kustnära köket i Blekinge där han förenade kulinariska skärgårdsupplevelser med seglarskola för ungdomar och vaktmästeriarbeten.

– Under vinterhalvåren utforskade jag det Norrländska kökets specialiteter ifrån Grövelsjön i söder till Kebnekaise i norr. Här fick jag också chans till lärorika möten men en fotogenisk natur, berättar Niklas Rosenius. 

Friluftsintresset tror han att han har fått från sin far Lars-Olof som var galen i vindsurfing, segling och långfärdsskridskor, och ett medlemskap i Sjöscoutkåren af Champan. 

– Genom åren har jag trissat upp mitt intresse allt mer och seglat genom både Nordost- och Nordvästpassagen, berättar Niklas Roselius. 

Förenar två intressen
Efter ett tag kände han ett behov av att utvecklas åt ett annat håll och åkte till Göteborg för en frilansjournalistutbildning.

– Där jag trivdes som fisken i vattnet. Jag lyckades förena mina två intressen friluftsliv och foto till ett yrke, vilket kändes helt rätt, säger han.

Här finns fler inslag från Mathörnan. 

Niklas lyxiga utflyktsmat

"Medelhavsförrätt:
Vällagrad parmaskinka
Riktig chark-salami
Krämig ädelost
Marinerade kalamataoliver
Mogen avokado
Krispig ruccolasalad
Rustik baguette

Lägg upp allt målande på ett vacker stort fat och öppna något buteljerat och vällagrat till.

Fiskpaket för glödbädd:
Fräscha & färgstarka grönsaker
Fänkål
Morot
Squash
Paprika
Skogschampinjon
Rödlök
Purjolök
Timjan & basilika på kruka
Örtsalt
Finkornigt salt
Vitpeppar
Pressad lime
Crème fraîche
Dagen finaste fisk, exempelvis lax eller havskatt, eller vad som nappat vid bryggan

Tänk portionsstorlek på foliepaketen. Lägg gärna laxen med skinnet nedåt. Dubbla lager grillfolie med blanka sidan utåt. Bottna med de grovskurna grönsakerna, örtsalta och peppra. Gnid in fisken i finkornigt salt och vitpeppar. Klipp örterna ymnigt över fisken. Pressa lime. Klicka på rejält med äkta crème fraîche. Förslut paketet och placera det på den vita glödbädden i 15-20 min beroende på träslag. Låt gärna stå och vila lite men inte för länge.

Brownies med påsvispad grädde
1 dl      hackade nötter
1 dl      vetemjöl
2 msk   strösocker
2 msk   kakao
2 msk   torrmjölk
1 tsk     bakpulver
20 g      äkta smör
2.5 msk  Vatten

Kan förbereds hemma: Ekologiska hassel- och pinjenötter som hakas fint. Blandas med mjöl, socker, kakao, bakpulver, torrmjölk i en rymlig fryspåse.

Görs på fält: Tillsätt rumsvarmt smör och vatten. Arbeta ihop till en smet i påsen. Tryck ut fyra kakor i en teflonpanna och täck med lock eller folie. Vänd när de börjat jäsa upp och grädda tills kakorna är gyllenbruna men gärna fortfarande lite kladdiga. Häll en 2-3 dl äkta vispgrädde i en femliters fryspåse och förslut med så mycket luft i som möjligt. Påsklämman är oslagbar. Skaka påsen bara 20-40 sekunder för det här går fort när ni fått till rätta tekniken. Klipp av ett hörn och spritsa. Garnera med färska fikon eller säsongens pärlor.
Kokkaffe till är oslagbart.
Expresso är aldrig fel, och lättare än man tror att få till vid öppen eld.
Lycka till vid elden!"

Niklas/kocken/kapten alias Mac Gyver

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".