Uppsala

Uppsala under samisk flagg

Med filmpremiärer, föreläsningar, musik och konstutställningar uppmärksammar Uppsala universitet den här veckan samerna och andra urfolk.

Från måndag till fredag hålls en internationell sammankomst som gästas av forskare, aktivister och urfolk från hela världen.

På schemat står förutom föreläsningar av internationella forskare bland annat en konstutställning med Kallak som tema och inte mindre än tre filmpremiärer. 

Tanken med veckans symposium är att urfolken ska lära av varandra, enligt May-Britt Öhman vid Uppsala Universitet.

– Urfolk och urfolksallierade möts därför för att inspirera varandra att utmana den aggressiva naturexploatering som nu sker. Att mötet sker vid Uppsala universitet är symboliskt viktigt eftersom vi samer funnits här sedan dess inrättande och vi nu har möjlighet att öka förståelsen och respekten för samisk kultur, säger Öhman.

Under hela veckan kommer den samiska flaggan vaja över det anrika universitetshuset, och inne i själva byggnaden kommer en tältkåta att resas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio