Oskarshamn

Dubbelfel på OKG - nya problem med reaktorerna

1:41 min

Reaktor 3 på OKG forsätter att krångla. Den automatstoppades på fredagsmorgonen, och dessutom tvingades kärnkraftverket sänka effekten på reaktor 1. Stoppet i O3:an tror OKG beror på problem med det så kallade matarvattnet.

– Vi misstänker att vi har ett problem med det system som reglerar matarvattenflödet, som vi kallar det, i vår anläggning. Där har vi fokuserat våra resurser när det gäller felsökning, säger Anders Österberg som är informationschef på OKG.

P4 Kalmar: Vet ni inte säkert var felet är?

– Nej, vi vill inte säga något med säkerhet, vi måste vänta tills vi får alla svar. Det finns rätt så många ventiler och pumpar i de här systemen så det gäller att vara säkra var vi har felet innan vi uttalar oss.

På bara några timmar på fredagen kom det två meddelanden från OKG. Ett om att reaktor 3 står still och ett om att man tvingats sänka effekten på reaktor 1.

O1:ans strul beror på vibrationer i turbinsystemet, vilket är ett problem man haft länge och inte lyckats lösa. Nu har OKG därför minskat effekten, för att vara säkra på att ligga långt under nivån där vibrationerna uppstår.

På O3:an verkar det alltså vara problem med matarvattnet som är vatten som man tar in för att kyla den ånga som man använder för att producera el. Man har alltså vatten som värms till ånga och sedan kyls till vatten igen.

Problemet uppstod vid niotiden på fredagsmorgonen, och då stängde reaktorn ner automatiskt. Sedan dess har man försökt lista ut varför. Och då man inte med säkerhet vet var felet sitter vågar heller inte Anders Österberg gissa när reaktorn kan vara i drift igen.

– Just nu kan jag inte svara på det, säger han till P4 Kalmar.

P4 Kalmar: Ni har haft problem med maneter tidigare, är ni säkra på att de inte är det igen?

– Det var det första vi kunde utesluta, säger Anders Österberg.