SD nobbas av opinionsinstitut

2:06 min

Flera svenska opinionsinstitut vill inte göra väljarundersökningar åt Sverigedemokraterna. Det här är ett verktyg som partierna använder för att i detalj följa opinionen och hur väljarna tycker och tänker om deras politik. När SD 2012 också ville börja göra sådana här undersökningar fick de vända sig till ett norsk företag eftersom de svenska tackade nej eller inte svarade alls.

– Efter valet kom vi fram till att vi måste jobba mer aktivt med väljarundersökningar. Hur ökar vårt förtroende, hur stort är steget att verkligen rösta på oss?

Martin Kinnunen är kommunikationsansvarig för Sverigedemokraterna och den som har hand om att köpa in partiets egna väljarundersökningar.

2012 vände sig SD till undersökningsföretagen Yougov, United minds och Novus. Inget av dem tog sig an partiet som kund.

– Inför när vi skulle börja med undersökningarna ville vi ha prisofferter men det var flera som tackade nej.

Stina Morian var tidigare anaylschef på Yougov och förklarar varför man då inte ville ha SD på kundlistan.

– Man kan inte ha en kund som en annan kund inte vill att man har. Och i just opinionsmätningar så har man många fackförbund som fattat beslut om att man inte ska hjälpa SD, de vill inte ha ett samarbete med SD och då skulle de dra sig för att använda oss som opinionsinstitut om vi samarbetade med Sverigedemokraterna.

I dag köper Sverigedemokraterna väljarundersökningar av det norska företaget Sentio Research där Arve Östgaard är vd.

Vi jobbar för lagliga partier. Vi har inga politiska kriterier för vilka vi jobbar för och vilka vi inte jobbar för, säger Arve Östgaard.

Stina Morian som tidigare arbetade som analyschef på Yougov tycker att det är positivt att Sverigedemokraterna har hittat ett undersökningsföretag att samarbeta med.

– Jag har en bakgrund där mitt engagemang är antirasistiskt och jag skulle tycka att det var svårt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Men jag är glad att de har ett opinionsinstitut att samarbeta med för då får de tillgång till samma information som andra partier och så slipper man det demokratiska dilemmat.

Erik Hedtjärn
erik.hedtjarn@sverigesradio.se

Och mer om det här kan ni höra i Godmorgon, världen i P1 - 10:03